Kadang-kadang kita pun teringin nak makan makanan berasakan mee kan. Jemu juga hari-hari makan nasi je, walaupun kita memang hantu nasi.
Di sini, saya sertakan cara-cara yang mudah untuk membuat mee kari.
Bahan-Bahan
- 1/2 ekor ayam
- udang - 6@7 ekor
- fish ball - 1 peket kecil
- fish cake - 1 peket kecil
- rempah kari - 8 sudu besar
- 1/2 ekor ayam
- udang - 6@7 ekor
- fish ball - 1 peket kecil
- fish cake - 1 peket kecil
- rempah kari - 8 sudu besar
- rempah kerutuk - 2 sudu besar (jika ada)
- cili kering - 2 sudu besar (kalau nak pedas, boleh lebihkan)
- daun kari
- serai - 2 batang (ketuk)
- asam keping - 2
- santan - 2 kotak
- ubi kentang - 2biji (potong kecil)
- garam/gula
- bawang merah kecil -5 *
- bawang merah besar - 2 *
- bawang putih - 5*
- halia - 1 inci *
- bunga lawang - 1
- kayu manis - 1
- air rebusan kulit udang
- cili kering - 2 sudu besar (kalau nak pedas, boleh lebihkan)
- daun kari
- serai - 2 batang (ketuk)
- asam keping - 2
- santan - 2 kotak
- ubi kentang - 2biji (potong kecil)
- garam/gula
- bawang merah kecil -5 *
- bawang merah besar - 2 *
- bawang putih - 5*
- halia - 1 inci *
- bunga lawang - 1
- kayu manis - 1
- air rebusan kulit udang
Bahan Hiasan
Telur rebus
sawi
cili besar
taugeh
limau kasturi
Telur rebus
sawi
cili besar
taugeh
limau kasturi
Cara- Cara
1) Kisar bahan bertanda *
2) Tumis bahan kisar, cili kering, serai & daun kari hingga naik bau.
3) Masukkan rempah kari, kerutuk dan sedikit air. Kacau sekejap.
4) Masukkan ayam. Biarkan air ayam keluar.
5) Masukkan air ikut nak kuah banyak mana. Masukkan air rebusan kulit udang. Biarkan sehingga ayam masak.
5) Masukkan fishball, fishcake, asam keping,ubi kentang.
6) Bila dah menggelegak masukkan santan, udang & gula/garam. Biar menggelegak. Siap
Artikel menarik : Spageti Carbonara Roti Sangkaya Masak Lemak Udang dan Kacang Panjang Awet Muda Tingkatkan Sistem Imun
1) Kisar bahan bertanda *
2) Tumis bahan kisar, cili kering, serai & daun kari hingga naik bau.
3) Masukkan rempah kari, kerutuk dan sedikit air. Kacau sekejap.
4) Masukkan ayam. Biarkan air ayam keluar.
5) Masukkan air ikut nak kuah banyak mana. Masukkan air rebusan kulit udang. Biarkan sehingga ayam masak.
5) Masukkan fishball, fishcake, asam keping,ubi kentang.
6) Bila dah menggelegak masukkan santan, udang & gula/garam. Biar menggelegak. Siap
Artikel menarik : Spageti Carbonara Roti Sangkaya Masak Lemak Udang dan Kacang Panjang Awet Muda Tingkatkan Sistem Imun
No comments:
Post a Comment