Ada masa tekak melayu ni nak juga makan makanan barat kan.
Kali ini saya nak kongsi resipi cara saya buat Spageti Carbonara. Kita buat yang simple2 sahaja. Rasanya pun sedap juga.
Kebiasaannya anak-anak pasti suka Spageti Carbonara ni sebab tak pedas tapi rasa berlemak macam susu
Ok, jom kita lihat bahan-bahannya
Bahan-Bahan Spageti Carbonara |
Sos Carbonara |
Bahan-Bahan
Spageti - 1 peket
Bawang Besar - 3 biji (cincang@potong dadu@tumbuk)
Bawang Putih - 6 ulas (cincang@potong dadu@tumbuk)
Cendawan butang - 1 tin (potong kecil)
Sosej - 1 peket kecil (potong kecil)
Susu segar - 1 kotak
Sos Carbonara - 2 tin
Serbuk lada hitam - 2 sedu kecil
Isi Ayam - 3 ketul (potong kecil@kisar)
Minyak untuk menumis
Cara-Cara
1.Panaskan kuali, masukkan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih. Kacau sehingga bawang tersebut nampak masak@lembik.
2. Masukkan isi ayam, kacau seketika.
3. Masukkan cendawan dan sosej. Kacau sekejap.
4. Masukkan sos carbonara dan susu segar dan serbuk lada hitam. Kacau bagi agak-agak pekat dan masak. Siap.
Oh ya, jangan lupa rebus spageti di periuk lain. Bila sos carbonara siap, spageti pun dah lembut.
Selamat mencuba ...
Artikel menarik : Roti Sangkaya Masak Lemak Udang dan Kacang Panjang Awet Muda Cara Tingkatkan Sistem Imun
No comments:
Post a Comment