Pucuk Ubi Masak Budu
Bahan-Bahan
Pucuk Ubi (2 ikat)
Terung pipit
Cili (20 biji)
Serai (3 batang, titik)
Kunyit hidup (2 inci)
Daun kunyit (hiris)
Bunga Kantan (2 batang, hiris)
Daun Kesum (hiris)
Daun kaduk (hiris, yang ni kita takde)
Budu (1 botol kecil)
Bawang kecil (15 ulas)
Petai
Santan (1 kotak)
Air ( 1 cawan)
\
Cara-cara
1) Celur pucuk ubi sehingga mengelegak.. Buang air, basuh sikit, toskan.
2)Kisar bawang kecil, cili, kunyit hidup. Sudah Kisar tumis dengan minyak bersama serai.
3) Dah naik bau, masukkan santan dan air.. Tunggu sampai mengelegak.
4) Masukkan pucuk ubi yang dah dicelur, daun kunyit, daun kesum, terung pipit, daun kaduk.
5)Kacau sehingga air sedikit kering, masukkan budu.
6) Masukkan petai, agak2 kering sikit dah boleh tutup api.
dah cuba buat..."
ReplyDelete