Tapi untuk mendapatkan nasi lemak mengikut selera masing-masing agak susah juga.
Jadi apa kata kita buat sendiri.
Nasi Lemak |
Bahan-Bahan Sambal Ikan Bilis
Ikan Bilis -segengam
Bawang besar - 2 biji (jika suka bawang banyak boleh tambah lagi)
Gula Nisan@kabung@gula biasa - agak-agak suka manis sendiri
Cili kering yang dah blend
Air asam jawa (sikit je)
Garam/perasa
Bahan-Bahan Nasi Lemak
Beras
Santan
Halia (hiris)
Bawang kecil (hiris)
Daun Pandan
Air
Garam/gula
Makanan Hiasan
Telur Rebus
Timun
Cara-Cara Masak Sambal Ikan Bilis
1. Hiris bawang dan goreng bawang tersebut bersama minyak. Minyak agak-agak je.
2. Agak-agak bawang dah layu boleh angkat letak dalam bekas dulu.
3. Tumis lada kering dalam minyak goreng bawang tadi. Biarkan sehingga ia pecah minyak.
4. Masukkan gula nisan@kabung@gula biasa (mengikut apa yang ada la, tapi guna gula nisan@kabung lagi sedap).
5. Masukkan sedikit air untuk berkuah sikit (air agak-agak, jangan masuk banyak sangat nanti cair)
6. Masukkan bawang goreng tadi, ikan bilis, air asam jawa dan garam/perasa.
7.Biarkan mengelegak dan kacau jarang-jarang sebab takut hangit. Siap
Cara-Cara Masak Nasi Lemak
1. Basuh beras macam biasa. Buang air beras.
2. Masukkan santan, air, halia, bawang kecil, daun padan, garam/gula. Santan + air tu banyakknya sama macam kita masak nasi biasa.Tunggu nasi masak. Siap
Selamat mencuba....
Artikel menarik : Sambal Lada Kelantan Mee Kari Cara Mudah Spageti Carbonara Roti Sangkaya Sedap Masak Lemak Udang dan Kacang Panjang
No comments:
Post a Comment